Deze zomer heeft Prof. Hans Vandevoorde zijn nieuwste boek Stil verzet: De oorlogsjaren van August Vermeylen, 1939-1945 uitgebracht. In de komende maand gaat hij met verschillende experts in gesprek over het nalatenschap van August Vermeylen.
Boekvoorstellingen:
- 4 september, 19u, Belvédère van de Boekentoren, Rozier 3, Gent (volzet): sprekers Nico Wouters & Benno Barnard (organisatie Boekentoren, uitgeverij Lannoo)
- 9 september, 19u, KANTL, Koningstraat 18, Gent (gratis, maar verplichte inschrijving): Hans Vandevoorde in gesprek met Els Snick, docent Duits aan de UGent (organisatie Amsab-ISG en Vermeylenfonds)
- 25 september, 20u, Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen (gratis, maar verplichte inschrijving): Hans Vandevoorde in gesprek met Bruno de Wever (organisatie Vermeylenfonds-Antwerpen en Vermeylenfonds-Kapellen)
- 10 oktober, 14u, Cegesoma, Luchtvaartsquare 29, Brussel (gratis): Hans Vandevoorde in gesprek met Koen Aerts (organisatie AMVB en CegeSoma)
Over Stil verzet
"August Vermeylen (1872–1945) was schrijver, dichter, essayist, politicus en een prominent figuur binnen de Vlaamse Beweging. Hij richtte in 1893 het tijdschrift Van Nu en Straks op, dat een belangrijke rol speelde in de Vlaamse literaire vernieuwing. Zijn bekendste werk is wellicht De wandelende jood, een roman die zowel filosofische als historische thema's behandelt. Als lid van de Belgische Socialistische Partij zette hij zich in voor de rechten van de arbeidersklasse en de Vlaamse cultuur.
Van de Duitsers krijgt hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het verbod om nog enige openbare functie uit te oefenen. In het boek Stil verzet, dat gebruikmaakt van dagboeken en andere egodocumenten, zien we Vermeylen geïsoleerd werken aan een roman. Zijn netwerk van vrienden en kennissen onderhoudt hij via bezoeken aan concerten en tentoonstellingen, en via wandelingen in het Brusselse. We zien een man die vertrouwt op zijn principes en daardoor balanceert tussen twee kampen. Hij helpt Joodse vluchtelingen, zorgt voor zijn familie, wijst consequent elke samenwerking met de nazi’s af, maar blijft wel trouw aan vrienden en leerlingen die te ver gaan in hun bewondering voor Duitsland. Zijn standvastigheid was een voortzetting van zijn engagement voor vrijheid, democratie en Vlaamse culturele autonomie.
Stil verzet biedt bovenal een authentieke en tegelijk ontroerende inkijk in het dagelijks leven en overleven van een intellectueel in oorlogstijd." (Uit het persbericht)
Voor meer info, klik hier.