Samen met de Onderzoeksgroep Schrijven-RITCS en Culturele Studies KULeuven, organiseert Prof. Ronald Geerts een studiedag voor professionele makers, onderzoekers en studenten met een interesse voor inclusie en diversiteit in film en televisie. De studiedag vindt plaats in het kader van Future Narratives, de onderzoeksdagen van RITCS, en werd verwezenlijkt met de steun van VAF en mediarte.
Grote verhalen kunnen we op verschillende manieren bekijken: belangrijke historische verhalen, variaties op klassieke patronen, met veel spanning en dramatiek, of groots opgezette producties. Denk maar aan succesvolle films en reeksen als WIL, Killers of the Flower Moon, 1985 en Succession. Kleine verhalen daarentegen spelen zich af in een beperkte, intieme setting, met een kleine cast, vaak rond persoonlijke thema’s en met een minder conventionele narratieve structuur. In Vlaanderen kunnen we Roomies of Chantal vermelden, en internationaal Perfect Days of Past Lives.
Vaak gaan we ervan uit dat kleine verhalen makkelijker inclusief of divers te maken zijn, terwijl grotere verhalen klassieker zijn, en dus/daarom minder divers. Maar klopt dat wel? Is het wel zo dat grote verhalen vandaag nog steeds moeite hebben om inclusief te zijn en gebukt gaan onder het “smurfinsyndroom”? Of zien we nieuwe strategieën en narratieve vondsten ontstaan om diversiteit te omarmen? Omgekeerd, zijn kleinere, intieme verhaalvormen wel écht inclusiever, diverser? Tonen ze echt een alternatief of vallen ze toch nog voor stereotypen? Kunnen we inclusiever wel altijd gelijkstellen aan kwalitatiever of verbinden we kwaliteit net eerder met de beproefde, eeuwenoude verhaalmodellen? En last but not least, bestaat er echt een correlatie tussen grote verhalen en grote budgetten maar minder risico, en omgekeerd, of zijn er ook tegenvoorbeelden, bijvoorbeeld kleinere verhalen die grote budgetten nodig hebben? Samen met studenten en stakeholders uit het audiovisuele landschap – scenaristen, producenten en regisseurs, academici, en beleidsmakers – gaan we op zoek naar goede praktijken en strategieën die inclusie en verhaalvorm op een geslaagde manier (kunnen) integreren. We willen in een open en constructieve dialoog ideeën uitwisselen over mogelijkheden en ook moeilijkheden - op narratief vlak, op vlak van productie of publiek. Hoe maken we verhalen vanzelfsprekend inclusief?